Verschil glas/folie en glas/glas zonnepanelen

Door de jaren heen zijn er meer dan 100 verschillende soorten zonnepanelen op de markt gekomen. Er wordt geschermd met allerlei keurmerken en certificeringen om te laten zien welke paneel nu beter is dan de ander. De mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ruwweg zou je alle verschillende zonnepanelen kunnen opdelen in 2 groepen. Glas/Folie panelen en Glas/Glas panelen.

Voordelen van glas folie panelen

Als we kijken welke panelen puur prijstechnisch gunstiger zijn, glas/folie of glas/glas zonnepanelen. Dan slaat de weegschaal door in het voordeel van glas-folie. De panelen hebben nog steeds het voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn. Het prijsverschil zou rond de 15% moeten uit komen. Dit heeft te maken met de productie van de panelen die nu eenmaal een stuk duurder is bij de glas panelen. Het vergt veel meer tijd en materiaal om deze panelen te fabriceren ten opzichte van de glas/folie panelen.
Op langere termijn, dus als je verder kijkt dan alleen de terugverdientijd, dan begrijp je snel waarom steeds meer mensen kiezen voor de glas/glas zonnepanelen. Ze kosten iets meer, maar ze gaan ook veel langer mee. Waar de opbrengst van glas/folie panelen op den duur terugloopt, blijven glas-glas zonnepanelen veel langer maximaal presteren. Op de langere termijn haal je de meerprijs dus eenvoudig weer eruit. 

De sterkere degradatie (vermogensverlies) laat zich verklaren door verschillende factoren. De ‘houdbaarheid’ van folie scoort nu eenmaal ook lager dan die van glas. Weersomstandigheden, vocht, stofdeeltjes en schadelijke gassen zorgen ervoor dat het folie op den duur verweert. Het gebeurd niet van de ene op de andere dag, maar dit is een onomkeerbaar proces wat met de jaren steeds meer zichtbaar gaat worden. Uiteindelijk leidt de erosie van het materiaal tot steeds meer vermogensverlies.

Opbrengsten zonnepanelen

Ook met de vergelijk in opbrengst scoren glas/glas zonnepanelen beter dan glas/folie. Ze hebben dan weliswaar vaker een wat lager vermogen, maar wekken over een langere periode veel meer stroom op dan glas/folie. We hebben het hier zelfs over een verschil van 25% over een periode van 30 jaar. Dit is natuurlijk een aanzienlijk verschil. Als je alleen kijkt naar de hoogste opbrengst dan zijn glas/glas panelen toch wel de eerste keuze. 
We kunnen beide technieken ook eens onder de loep gaan nemen. Het conventionele glas/folie paneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een afwerklaag van kunststof folie. De folie kan op den duur loslaten en barstjes en scheurtjes gaan vertonen. Daardoor leveren je zonnepanelen na verloop van tijd een klein beetje in op vermogen. Om die reden geven fabrikanten zelden een 100% vermogensgarantie af. Een glas/glas paneel is opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen, en aan de achterzijde wederom een laag glas. Hier hebben vocht, temperatuurverschillen en schadelijke stoffen nauwelijks invloed op. Vandaar dat fabrikanten hogere vermogens- en product garanties geven. Over het algemeen geven fabrikanten bij glas/glas al snel een 30 jaar garantie op zowel het vermogen als op de opbrengst. Bij glas/folie zonnepanelen zijn deze garantie voorwaarden betrekkelijk lager. 

De beste keuze voor jouw zonnepanelen.

Op de meeste punten scoort glas/glas beter dan de glas/folie zonnepanelen. Alleen met een beperkt budget blijven glas/folie panelen toch de beste keuze. Ga je echter voor kwaliteit, een lange levensduur met maximale opbrengst en betere garantievoorwaarden dan zou de keuze toch op glas/glas gaan vallen. We hopen je met dit artikel toch duidelijk het verschil in de verschillende soorten panelen hebben kunnen uitleggen. Voor vragen hierover kan je natuurlijk altijd contact opnemen. Onze medewerkers zijn altijd bereidt om hier telefonisch of per mail extra informatie over te geven.  Neem gerust contact op met een expert van VolopGroen Een van onze experts nemen graag met je de mogelijkheden door.