Kwaliteit zonnepanelen

Om in Nederland verkocht te mogen worden, moeten zonnepanelen gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. Maar wat zegt dat precies?

De bijbehorende testen moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur van een zonnepaneel uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren sowieso zonder problemen werken. En dat het vermelde vermogen klopt.

Maar zo’n certificaat zegt minder over de goede werking na bijvoorbeeld 10 of meer jaar. Bij minder goed gemaakte panelen kunnen zich na zo’n lange tijd problemen voordoen. Daarom is het vooral belangrijk te kiezen voor een betrouwbare leverancier. En voor producten met een goede en lange garantie.

Fabrikant

Naast garantie letten wij van VolopGroen uiteraard op de ’track record’ van de zonnepanelen fabrikant. Is dit een stabiel bedrijf dat al lang in de zonnepanelen zit? Onderdeel van een grotere multinational die niet snel zal omvallen? Maken ze alleen budgetproducten of hebben ze ook ‘premium’ zonnepanelen met extra hoge vermogens en lange garanties?

In 2018 deden we een onderzoek, waaruit bleek dat fabrikanten over het algemeen goede kwaliteitscontroles hebben. Maar de resultaten zijn nu verouderd.

Op dit moment hebben wij geen budget om het onderzoek te herhalen. En losse zonnepanelen op levensduur testen is behalve heel erg duur ook erg tijdrovend. Daarbij komt dat het aantal verkrijgbare panelen in de duizenden loopt en het aanbod voortdurend wijzigt. Dit is dus geen optie voor ons.