Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk én steeds betaalbaarder. De afgelopen vijf jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. 

Waarom zonnepanelen? 

Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die continu voorradig zijn. Dus waarom zouden we ze  dan niet gebruiken?
Zonnepanelen op je dak is daarom een slimme keuze. Met deze 100% groene energiebron, produceer je je eigen duurzame energie en draag je bij aan een duurzame wereld. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Hoe dat werkt?
Het paneel bestaat uit zonnecellen, die op hun beurt bestaan uit twee laagjes silicium. Als de zon op de zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Maar dat zorgt er nog niet voor dat je televisie werkt. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis.
 
Zonnepanelen zijn ook goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt je investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen.
 

Wat leveren zonnepanelen op?

Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegen komen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. Onder ideale omstandigheden zouden Wattpiek en kilowattuur gelijk zijn. In Nederland is het rendement echter eerder 90%, wat betekent dat je de hoeveelheid Wattpiek met 0.90 moet vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. 
 

Lees ook over in ons Blog over het onderwerp: Wat zijn glas-glas panelen? In di onderwerp over dit soort panelen lichten wij het een en ander over deze panelen uit.